DoroBirds Jazzies v Novém Boru zahráli lahodný dixieland aneb když je na „ságu“ Škvarek …

19.02.2020 17:36

V neděli 16.února bylo na programu odehrání předposledního dvojkola 2.dorostenecké ligy ve vzdálenějším Novém Boru, kam také vyrazil tým našich dorostenců „DoroBirds Jazzies“. Naši kluci odjížděli k zápasům s ne příliš dobrou formou z posledních 4 mačů. Bilance 1 výhra, 2 remízy a 1 prohra není pro tým, který pomýšlí na špici tabulky a účast v paly-off ,určitě nejlepší. V Novém Boru nás nečekalo nic jednoduchého, nejprve tým Vipers Most, se kterým jsme před 2 týdny doháněli remízu a následně domácí tým, lídr soutěže, Děčín, který jsme sice v prvním střetnutí dokázali porazit 4:3, ale ještě žádný tým nedokázal Děčín porazit v obou vzájemných střetnutích. Již v týdnu jsem obdržel dvě omluvenky od hráčů ze základu (Voly a Hnízdo - jedna srážka s koněm, druhý na prázdninách s rodiči), třetí, Hanz s nejistým startem po dobrání ATB.

Sraz v neděli byl naplánován v 7:15, v 5:55 zpráva od Kápa, že má horečky a nemůže jet a za dalších 15 minut to samé od Haldy. Ups, vyrážíme tedy se 14ti borci (vč. 2 gólmanů a Hanze) bez 4 hráčů základu. Dobrá zpráva je, že jediný, kdo na sraz přichází s minutovým zpožděním jsem já (za 30,- no).

Celou cestu přemýšlím o složení jednotlivých lajn, v hlavě dvě až tři varianty. Do haly přijíždíme necelou hodinu před zápasem, s Vopim si dáváme dohromady, jak to postavíme. Prakticky jsme se shodli tzv „na první dobrou“ s cílem urvat alespoň 3 body s Mostem a to i s ohledem na to, že Děčín v právě probíhajícím zápase nakonec nastřílel 25 gólů Mašince z Loun.

Kluky necháváme rozběhat a rozcvičit a 10 minut před prvním mačem si dáváme předzápasovou poradu v šatně. Kapitánem byl určen Vápno a sestava oznámena. Prakticky pouze jedna stabilní obranná dvojice, ostatní nakombinováno a to následně : Kuvajs-Viky-Škvarek - Vápno-Mič ; Béša-Jarda-Hanz – Řízek-Fíla; náhradníci Mody, Fanda a Hrnec. Klukům před zápasem zdůrazňuji chyby z předešlého dvojzápasu a to zejména pohyb, týmovou spolupráci a zodpovědnost. Tak jdeme na to.

FbC Jazzmani Žatec – FbC Vipers Most   7 : 1   ( 2:0 ; 3:0 ; 2:1 )

Zápas začíná oboustrannou oťukávačkou, naši Jazzies hrají zodpovědně, na soupeři je vidět sebevědomí nabyté v prvním vzájemném zápase. Zeleno-žlutí se vcelku rychle sžívají v novém složení, pohybují se dobře po celém place a od začátku je vidět vzájemná spolupráce. Na konci 5.minuty nám vychází první kombinace a je to benjamínek Škvarek, který po Kuvajsově přihrávce otevírá brankový účet zápasu. Ale jo, ono by to mohlo fungovat, říkám si. Kluci opravdu šlapou, nikdo nic nevynechává a i hra dozadu je dobrá.

Na konci 10.minuty dochází k další podařené akci a gól je vstřelen stejnou dvojicí, Škvarek gól, Kuvajs áčko – vedeme 2:0.

V přestávce kluky chválíme, ale stále zdůrazňujeme, ať nepoleví ani na vteřinu. A na borcích je vidět, že chtějí !

Začátek 2.třetiny vychází suprově a prakticky během prvních dvou minut bereme zbytek větru z plachet soupeře. Nejprve Škvarek mázne Mičovi, který v 1.minutě 2.třetiny svou pověstnou bombou propálí gólmana a za další minutu si vezme slovo Kuvajs a sám cílí přesně – 14.minuta zápasu, vedeme 4:0 a jsme režiséry tohoto duelu! Další zápis do kolonky vstřelených gólů si připisuje Kuvajs v 18.minutě, kdy přesně zakončí přihrávku od velmi dobře „pracujícího“ Vikyho – 5:0. Za další minutu dostává soupeř trest vyloučení, přesilovku sice nevyužijeme, ale jsme tak říkajíc „v pohodě“ a v klidu.

Do poslední části zápasu vstupujeme opět bleskově, jmenovitě Kuvajs, který po 35 vteřinách přesně zakončí jeden z dobrých výhozu Denyho a završuje tím svůj hattrick – 6:0 !! To už nepustíme ! Zkusíme hrát na nulu vzadu, přeci jen se však soupeř dočká, když se nám v obranné části nepodaří uklidit balónek včas a po ztrátě je to 6:1, čas 28:48. Utkání se nicméně dohrává stále v naší režii a v čase 30:31 se svého prvního dorosteneckého hattricku dočkává i náš saxofonista a benjamínek Škvarek, který si prostě skvěle sedl s Kuvajsem, jenž mu opět asistoval – 7:1. Hotovo !

Opravdu velká spokojenost nejen s výsledkem, ale i se způsobem, jakého jsme jej dosáhli a hlavně s nasazením VŠECH našich borců a to včetně Modyho, Fandy a Hrnce na lavičce, kteří ačkoliv se na hřiště dostali až na posledních pár chvilek (mimo Peti), tak povzbuzovali a hecovali po celou dobu zápasu, prostě skvělá práce od celého týmu! A tak nám v šatně opět znělo zasloužené „cigi-caga“

Navíc, což jsme ale klukům zatím neřekli z jasného důvodu pro nadcházející zápas, již toto vítězství nám dalo jistotu play-off, protože v souběžně hraném zápase v Ústí nad Labem, Roudničtí prohráli a tím pádem už nemůžeme skončit hůře, než na 3.místě, které zaručuje účast v březnovém finále této soutěže!

I před druhým zápasem proběhne předzápasová porada. Víme, že nás čeká hodně těžký kalibr, ale po výkonu z předchozího zápasu to přeci jen nemusí být bez šance. Kluky se snažíme namotivovat a jdeme na věc.

1. FBC DDM Děčín IV - FbC Jazzmani Žatec   4 : 6   ( 3:1 ; 1:2 ; 0:3 )

Utkání začalo přesně dle toho, čeho jsem se tak trochu obával. Soupeř na nás doslova vlétl a jeho obrovská chuť nám vrátit porážku byla víc než zřetelná. Naši Jazzies se do tempa dostávají pomaleji, hrajeme bez balónku a Děčínští nás zamykají na naší polovině. Tlak zmírní nedisciplinovanost soupeře ve 3.minutě, kdy dostávají trest vyloučení. Naši kluci bohužel přesilovku nevyužijí a naopak prakticky půl minuty po návratu vyloučeného dostáváme první branku, kdy byl Deny prostřelen z úhlu. Čas 4:53, prohráváme 1:0. A Děčín do nás buší i nadále, hra našich DoroBirds je v této chvíli spíše chaotická, nedokážeme se dostat z tlaku a v čase 5:42 dostáváme druhý zásah – 2:0. Začínají se naplňovat moje „černé“ obavy? Snad to nebude ranec, pomyslím si. Kluci jsou skleslí, je vidět, že by moc chtěli, ale soupeř jede jako válec. Hra se mírně uklidňuje, zkoušíme být aktivnější, na lavičce stálé vlny motivace, přichází konec 10.minuty a z vybojovaného souboje posune Řízek balónek Béšovi a hups, ten se neplete – čas 9:55, snižujeme na 2:1.  Bohužel natěšení trvá jen minutu a 16 vteřin, protože v čase 11:11 se nechá Deny opět prostřelit a prohráváme opět o dva – 3:1.

Přichází první přestávka. Z trenérské strany taktické vysvětlení pro bránění, motivace v podobě připomenutí zápasu s Lovosicema, kde jsme prohrávali o 3 a nakonec jsme zremizovali, přestat se bát hrát taky dopředu, ale také promluva s Denym, který bohužel nebyl úplně správnou oporou v první třetině, jelikož se soustředil na hru v útoku a ne tak na svůj výkon.

Druhá třetina začíná ze strany soupeře mírněji a z naší strany určitě aktivněji, zlepšený pohyb, jsme delší čas na balónku a zvýšená aktivita přináší své ovoce v čase 17:12, kdy se ke slovu dostává nově nalezená dvojice Škvarek-Kuvajs. První jmenovaný přihrává a Ondra se moc neplete – 3:2. Jenže radost netrvá ani 20 vteřin, opět útok na naší branku, zastaven faulem, nedobře postavená zeď, nepohlídání střelce a je to opět o dva – 4:2. Nicméně v této části již nejsme jen za „otloukánky“, ale i Děčín musí myslet na obranu, protože aktivita směrem dopředu je z naší strany výrazně lepší. V čase 7:45 vyzve Vápno Kuvajse k zakončení a jak víme, není čas se plést – 4:3. Po této brance našim klukům dorůstají křídla, naopak soupeř už ví, že nic není jisté. Začínáme se dostávat více do gólovek, ale nejprve jednu tutovku nepromění Viky, pak Kuvajs.  Zhruba dvě minuty před koncem prostřední části signalizuje rozhodčí vyloučení na naší straně, ale z našeho pohledu se o faul nejednalo a jít do oslabení by mohlo opět vrátit soupeře do pohody. Vápno v pozici kapitána vyráží směrem k rozhodčímu, dochází k poradě obou sudích, druhý z nich dává za pravdu Vápnovi, svolání obou kapitánů a zrušení trestu. Upřímně, to se často nevidí, aby tak mladí kluci, jako byli dnešní dva arbitři, neměli problém s tím přiznat chybu a uvést své nepřesné rozhodnutí na pravou míru – klobouk dolů. Do konce 2.části se již nic výrazného nepřihodí a tak jdeme na další krátkou přestávkovou poradu. Naši borci již nejsou skleslí, jako v první pauze, naopak je na nich vidět to odhodlání zápas zlomit ve svůj prospěch. To, že makají na full dokazují i třeba Hanzovo křeče, který to však nebalí. Já si opět beru Denyho, znovu mu připomínám nutnost se soustředit hlavně na svůj výkon.

 Jdeme do poslední části. Ještě před úvodním vhazování si Viky řekne něco s Kuvajsem. Co to bylo ? To se ukáže hned po úvodním hvizdu, Viky vyhraje „buly“ směrem dopředu, narazí si s Kuvajsem a najednou je sám před gólmanem soupeře a je vyrovnáno – čas 24:05 – 4:4. Tak tohle vyšlo suprově, Děčínští jsou evidentně v šoku a aby toho pro ně nebylo málo, za dalších 16 vteřin Viky perfektně vyhmátne rozehru soupeře, strčí do ní dlouhou hokejku, přiťukne Škvarkovi a ten si vychutná Děčínského gólmana jako zkušený mazák – hups, vedeme 4:5, čas 24:21. Děčín je dole, viditelně otřesen, nicméně jsme si moc dobře vědomi jejich síly. Soupeř přidává na tempu, snaží se nás zatlačit do obrany, střílí z každé možné pozice, ale buď jen do našich beků a nebo to kryje již plně soustředěný a v tuto dobu již opět dobře chytající Deny. To, že jsou Děčínští frustrování vývojem dokazuje jejich přiostření v soubojích 1 na 1. V čase 29:19 to jeden z nich přežene, ale pozorný rozhodčí neváhá a dostáváme příležitost přesilovky. Prakticky celé dvě minuty hrajeme na polovině soupeře, držíme správné postavení, bohužel zakončení je bez efektu.

Přečkané oslabení opět povzbudilo soupeře k zvětšení náporu a tlaku a když v čase 32:17 dostává trest Hanz za faul ve hře, je nám horko. Kluci však jezdí, hrají oslabení velmi soustředěně, Deny je správnou oporou. Při získání balónku se s ním zbytečně nemazlíme a vyhazujeme hokejovým způsobem. Přeci jen přišel moment, kdy už jsme si mysleli, že je vyrovnáno a to, když už byl Deny překonán a míček letěl do naší branky. Jenže v tu dobu byl na hřišti náš Řízek a balónek ve vzduchu odpaluje těsně před brankovou čarou. Oslabení přečkáváme, soupeř si bere time-out, do konce chybí 1 minuta a 38 vteřin. Očekávaná hra bez brankáře je tady a Děčín hraje v šesti. Jsme pod tlakem, ale Jazzies blokují střely, brání aktivně a když 25 vteřin před koncem pošle Kuvajs křižnou přihrávku Škvarkovi, tak prostě nazdááááááár, Toncek se neplete a posílá balónek skoro z poloviny hřiště do prázdné klece – čas 35:35, vedeme o dva- 4:6 !! Bereme si time-out, uklidňujeme se a zápas dotahujeme do vítězného konce !! Super obrat, zasloužené vítězství, radost a nadšení!! Po příchodu do šatny nejprve před kluky pomyslně smekám klobouk a pak už přichází oblíbené „cigi-caga, zelená-žlutá“ !! 

Sestava dne : Denis „Denny“ Ali; Petr „Hrnec“ Hrnčiřík – Michal „Mič“ Hotěk; Jan „Vápno“ Vápeník; Jakub „Řízek“ Řimnáč; Jan „Mody“ Modróczki; František „Fanda“ Tykal; Filip „Fíla“ Enders – Ondřej „Kuvajs“ Kuvík; Viktor „Viky“ Milyan; Jiří „mravenec Hanz“ Hanzlík; Jan „Béša“ Bešík; Antonín „Škvarek“ Škvaro; Jaroslav „Jarda“ Dyrynk.

Hl.trenér – Jan „Kejmis“ Vápeník st.; Asist. – Martin „Vopi“ Ligda

Hodnocení Kejmise : „ Tak dnešek se bude hodnotit úplně jinak, než předchozí dvojzápas. Tak, jak to dnes ne úplně dobře začalo vypadnutím dalších dvou hráčů, tak to výborně skončilo. To, co kluci předvedli mi hodně připomnělo loňské letní PG v Praze. Nasazení, pohyb, disciplína (pouze jedno vyloučení v součtu obou zápasů!), týmovost, vzájemná podpora, komunikace a zodpovědnost, to tady dnes všechno bylo a také to bylo klíčové pro dnešní úspěch. I tím se nám podařilo smazat rozdíl proti lepší technické vyspělosti Děčínských. Samozřejmě, i nadále máme nedostatky, zejména po fyzické stránce (na čemž už postupně na trénincích pracujeme) a rozhodně dnešní výkon nechci přeceňovat, ale při pohledu na dnešní namixovanou sestavu a na dnešní soupeře, mi nezbývá, než jen chválit (Vopi říká- nepřechválit). Nemám ve zvyku jmenovat, ale dnes výjimečně musím, protože, to jak dobře odpracovali oba zápasy pro tým na postech centrů Viky a Jarda, jak makal Béša po zranění, Hanz po nemoci, Kuvajs jezdil do obrany a bodoval, to vše bylo základem úspěchu. Společně se zkušeností a jistotou v podání Vápna a Miče v obranné hře a rozehrávce, disciplínou a zdravou rvavostí u Řízka, u Fíly- síla v jednoduchosti hry a v neposlední řadě, až na pár chvil, jistota v podobě Denyho v brance, to byl prostě správný mix všeho, co správný týmový výkon potřebuje. A ne, nezapomněl jsem – dnešní absolutní respekt si zaslouží benjamínek Toncek neboli Škvarek, který je vlastně prvním rokem v kategorii starších žáků a to co předvedl proti o 3 roky starším protihráčům a s jakým přehledem zakončoval, nebo přihrával, to není vždy k vidění. V neposlední řadě patří můj respekt i ke klukům z lavičky, protože ačkoliv nedostali skoro žádnou příležitost ve hře, tak byli správnou součástí týmu a podporou – díky moc Modymu, Fandovi i Hrncovi.  Za dva týdny nás čeká poslední dvojkolo v Chomutově, kde máme soupeřům co vracet  a pokusíme se (v případě pomoci Roudnice) získat čelo tabulky, ale hlavně se opět bavit flóčkem !! P.S. – a ještě jedna věc, kluci dneškem splnili „podmínku“ pro přihlášení týmu na další letní PG 20“

Příští, již poslední dvojkolo v základní části nás čeká v sobotu, 29.2. v blízkém Chomutově. A oběma soupeřům máme co vracet, jelikož jsme předchozí duely o gól prohráli. Budou to Florbal Teplice a Lokomotiva Louny. Tak nás přijďte podpořit, budeme moc rádi !!

 

 

Zpět

Kontakt

FbC Jazzmani Žatec
Dukelská 1691, Žatec 438 01
IČ 01192183

+420728361300

© 2015 Všechna práva vyhrazena TOVO INDAHOUSE

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode