Birds Jazzies „jen“ za 4 aneb když jsi plný optimismu, bez pokory a …

27.10.2021 09:37

Sobota 16.10. patřila, mimo jiné, opět juniorské soutěži. Naši Jazzies odehráli další dvě kola své soutěže na „domácí“ palubovce v Kadani, proti neoblíbenému soupeři z Lovosic a borcům z Roudnice nad Labem.

Tentokráte již skoro v plné síle i s navrátilcem Ádou, zatím stále bez Volyho a tentokrát i dorostence Peti. Tedy 14 borců do pole a Deny.

Jazzmani – ASK Lovosice LFP   3 : 3   ( 0:1 ; 0:0 ; 3:2 )

Zápis z utkání :

https://fis.ceskyflorbal.cz/index.php?pageid=2519&onlycontent=1&record_id=296167&type=1

Někteří z našich borců byli po minulém zápase s Litvínovem velkými optimisty. Optimismus je určitě fajn a je lepší jít do zápasu s ním, než-li s poraženeckou náladou, nicméně nesmí chybět pokora.

Lovosičtí kluci jsou pro nás nepříjemným soupeřem a flóčko hrát umí. V dorostenecké kategorii se nám ani jednou nepodařilo zvítězit, ale vždy se jednalo (až na jednu výjimku) o vyrovnané souboje.

Nastupujeme do zápasu se třemi útočnými lajnami, 5 obránci a Deny hájí naší kasu. Soupeř v 8 hráčích a brankář.

Již od prvního hvizdu sudích se opět, jako již po několikáté v historii, projevuje na některých z našich Birds únava z předešlého večera. Sice se snažíme o pohyb, ale ten je pomalý a hra je z naší strany hodně kostrbatá.

Soupeř nás zamyká na naší polovině a prakticky z první vážnější šance, po naší individuální chybě, se prosazuje. Ve 3.minutě tedy prohráváme 0:1. Naše kluky sice obdržená branka trochu probudila, nicméně je to stále soupeř, který diktuje hru a je florbalovější. Ačkoliv se již do konce první části neprosadí, buďme rádi, že je to „jen“ o jeden.

O přestávce se snažíme s Rendym kluky probrat.

Ve druhé části jsme již přeci jen vyrovnanějším soupeřem, lépe se koncentrujeme zejména při obranné činnosti a větší část našeho týmu je již vzhůru – sláva ! Avšak nastává jiný problém a to, že někteří přestávají hrát týmově a snaží se za každou cenu prosadit gólově. Jasně, prohráváme, ale času spousty … Druhá část končí bez branek.

V druhé přestávce kluky nabádám k týmovějšímu pojetí, lepší rozehrávce, „netahání“ do obrany a daří se nám do konce probudit i posledního ospalce.

Do poslední části upravujeme hru na dvě lajny a Kápo se posouvá do obrany (Honzik bude prostě multifunkční hráč, ještě musí zkusit post gólmana, ale tam je nebezpečí, že by se třeba již nezvedl a nechtěl hrát v poli).

Hvizd, zahájení poslední části, dostáváme se k balónku a bohužel opět – husitský styl „hrrr na ně“, střela do hráčů stojících ani ne 2 metry před, propad, přečíslení, zakončení – 0:2, odehráno 23 vteřin – mě snad „omejou“. S kým jsme to mluvili o přestávce ?? poslouchají vůbec ?? Tlak 220 na 180, opět méně vlasů, zbytek mění barvu ve stříbrnou …

No, naštěstí si Viky velmi dobře a rychle uvědomuje, že to bylo špatně a prakticky od tohoto momentu jsme na hřišti jasnými režiséry zápasu. Zlepšený pohyb, přihrávky do zadu, spolupráce všech, spousty střeleckých příležitostí (i když někdy by se dalo lépe řešit), jen to tam ne a ne spadnout. Áda zvoní o bránu soupeře jak ranní pošťák s důchodem, lítá to všude, blízko, rychle, ale lovosická síťka se ne a ne rozvlnit. Kluky na lavičce stále nabádáme k trpělivosti, prostě to tam musí začít padat … a začalo

6.minuta, Mates na Vikyho a ten prolamuje střeleckou impotenci Jazzies – 1:2. O necelou minutu později Viky správně odhadne, že může, pustí se do sólo akce a neplete se, je vyrovnáno – 2:2. Soupeř je viditelně dole a naši Birds do něj „buší“ i nadále. Nepouštíme lovosické prakticky do žádné šance a snažíme se přesně zacílit. A povedlo se to znovu Vikymu a to 5 minut před koncem zápasu, když opět zužitkoval přesnou příhru od Matese – vedeme 3:2 ! Po této obdržené brance se přeci jen hosté více osmělují, nicméně jsme to stále my, kdo je lepším týmem na place. Jenže, florbal je nevyzpytatelným sportem a i když ne vždy je výsledek spravedlivý, tentokráte bylo spravedlnosti učiněno za dost. Dvě a půl minuty před koncem se soupeř dostává ke střele, ta je mírně tečovaná o bránící čepel, balónek ve vzduchu zaplave a naprosto přesně zapadne do horního růžku naší kasy – vyrovnáno- 3:3.

I přes závěrečný dvouminutový tlak se nám již nepodaří branku vstřelit a tak zaznamenáváme první bodovou ztrátu v sezóně s „neoblíbeným“ soupeřem.

Za mě, bohužel, spravedlivá remíza. Ačkoli jsme soupeře přestříleli, jednalo se, hlavně v prvních dvou třetinách, o sólo střely, které soupeřovo gólmana trefovali a nebo byli z takové dálky, že byly bezvýznamné. A i když v poslední třetině jsme byli jasně lepším týmem, florbal se hraje na tři části a je to týmový sport !! Hrát se musí od začátku, týmově a s pokorou! 

BK Real Rodnice n/L – Jazzmani   2 : 10   ( 1:3 ; 1:2 ; 0:5 )

Zápis z utkání :

https://fis.ceskyflorbal.cz/index.php?pageid=2519&onlycontent=1&record_id=296529&type=1

Tak, jak jsou pro nás Lovosice nepříjemným soupeřem, tak u borců z Roudnice je to naopak.

Ačkoliv se jedná o tým, který se snaží praktikovat kombinační florbal a má spousty šikovných jedinců, stále ještě není dostatečně „vyzrálý“. To usuzuji i z odehraných zápasů, kdy se zatím soupeři nepodařilo získat jediný bod a to i přes to, že v posledním utkání s Mostem vedli dokonce o 4 branky, aby nakonec o branku padli.

My vstupujeme do zápasu se sestavou, jakou jsme končili zápas předchozí, tedy na dvě lajny. Na lavičce zatím zůstávají Fanda, Mody a Toncek, Kúča se točí s Haldou ob střídání a Áda je na centru.

Zápas pro nás začíná více než dobře, protože se konečně prosadil Kuvajs, který nastoupil k zápasu již při plném vědomí po svědomité páteční přípravě a hned v 1.minutě zacílil přesně po Hanzovo asistu. Jenže soupeř začal také nebojácně a z jejich první akce bylo vyrovnáno a to za necelou půl minutu od naší první branky. Hra byla v této pasáži vyrovnaná. V 5.minutě dostáváme trest, jde si odpočinout Áda za sekyrku. Roudničtí hrají své přesilovky v netradičním postavení a našim klukům dělá problém toto bránit, ale z jednoho ubráněného pokusu se dostáváme k přečíslení a jmenovitě dvojice Mates-Viky se prosazují gólově. Gól Mates,áčko Viky, vedeme 1:2.

Vypadá to, že bychom tímto mohli soupeře zlomit, ale bohužel se Halda zhlédnul v Ádovo zákroku a v 9.minutě dostáváme další trest za sekyrku. Znovu zajímavě sehraná přesilovka v podání Roudnických, nicméně se ubráníme bez úhony. Za necelých dvacet vteřin po Haldovo návratu do hry se soupeř dopouští hry v šesti, čehož si všimli bystré oči sudích a máme i my před sebou početní výhodu jednoho borce. Jenže, když se Birďákům něco „zlíbí“, rádi to opakují a tak Mates za necelou minutu zakončuje „úspěšně“ Jazzmanský hattrick sekyrek a hraje se 4 na 4. Tento počet nám vyhovuje více než soupeři a tak se také konečně prosadí pošťák Áda a po Kuvajsovo asistenci zvyšuje na 1:3 v náš prospěch. A tím také skončili události první části.

V přestávce kluky upozorňujeme na zbytečná oslabení a na nutnost nepolevit v týmové hře.

Ano, bavili jsme se o zbytečných vyloučení a asi také proto dostáváme po minutě a dvaceti vteřinách prostřední části další trest, který jsme odkoukali od soupeře. Trest za špatné střídání jde odsedět Mody. Bohužel si neposeděl dlouho, protože tentokrát se našemu čtverci nepodařilo oslabení ubránit a dostáváme gól po 24 vteřinách – 2:3.

Naštěstí radost roudnických netrvá moc dlouho, protože za necelou minutu se opět prosazuje Kuvajs a jako v prvním případě mu přihrává Hanz – 2:4. Soupeř se marně snaží dostávat se do šancí, přebíráme otěže zápasu a jsme lepším týmem. A když se ve 20.minutě trefí i „bomber“ Řízek (áčko Kuvajs), vedeme 2:5 a je to dobré.

Posledních deset minut prostřední části se už nic zásadního nestane, kontrolujeme hru a soupeřovo úsilí pomalu opadá.

V přestávce upozorňuji, že nesmíme polevit a kluci poslechli.

V poslední třetině jsme už kluky z Roudnice prakticky k ničemu nepustili a naopak jsme postupně navyšovali skóre až k závěrečné desítce. Postupně se trefili a hattrick ukončil Kuvajs (Hanz), následně dvakrát Mates (Vápno a Viky), Viky (Mates) a Mates (Viky).

Nejen výsledek v závěrečné části byl pozitivní, ale i to, že na posledních 10 minut jsme mohli opět přistoupit ke hře na tři útoky a tak se zapojila do hry celá střídačka.

A ano, v šatně následovalo cigi-caga, zelená-žlutá

Hodnocení Kejmise :

„Dnes začnu od druhého mače, ten jsme zvládli dobře a připsali si „povinné“ vítězství.

Co mne mrzí, je první zápas a tím nemyslím výsledek, ten není až tak důležitý, ale spíše jde o přístup borců, kteří mají býti tahouny TÝMU a nejen sami sebe. Proč se honit za body „kanady“ a dostávat tak ze hry další hráče týmu. Je fajn být produktivní, ale nesmí to být kontraproduktivní. A v neposlední řadě je škoda, že máme v týmu talenty, kteří však svůj talent utápí v nezodpovědnosti.

Nicméně zpět k pojetí hry – máme v týmu hráče nadanější, talentovanější a samozřejmě i ty méně talentované.

Florbal je kolektivní/týmový sport a pokud ti nadanější a talentovanější budou hrát jen sami za sebe, nehrají týmově, výsledek se nedostaví. Prostě sám nebo ani ve dvou zápasy vyhrát nelze. Ano, můžu být ten, který rozhodne, ale nebudu ten, který to celé vyhraje.

To byl totiž problém našeho prvního zápasu, prostě soupeř hrál v 8 lidech, ale bojoval jako tým a i když jsme byli my patrně lepší, stačilo mu to, aby neprohrál.

Věřím, že si tohle kluci uvědomí a že se opět Jazzies budou ukazovat ve hře jako tým a bude tak soupeřem pro každého. Už v sobotu 30.10. totiž narazíme na, nejspíše, nejlepší týmy soutěže a to Kadaň a Děčín a pokud naši Birds přistoupí k těmto zápasům stejně, jako proti Lovosicím, bude to zřejmě slušný batoh, co si odvezeme.

A samozřejmě se projeví i zmíněná zodpovědnost, protože budeme vyrážet brzy ráno, jelikož hrajem již od 9:00 v Novém Boru.

A ne, opravdu to nehrotím, jen bych si přál, aby to bavilo všechny členy týmu a ne jen jednotlivce.

Jinak samozřejmě opět musím poděkovat rodičům, kteří nás přijeli povzbudit, dále všem, co se podíleli na pořádání (Rendy a jeho syn Mates, z A týmu Alda a David, Kúčovo brácha a další – omluvám se, na koho jsem zapomněl. Jo, vlastně taky moje drahá třičtvrtěpolovička v roli zdravotnice :-D)

No a nakonec díky i těm našim Birds 

Jo a držte nám v sobotu palce, budeme to potřebovat !! Děkujeme !!!

Zpět

Kontakt

FbC Jazzmani Žatec
Dukelská 1691, Žatec 438 01
IČ 01192183

+420728361300

© 2015 Všechna práva vyhrazena TOVO INDAHOUSE

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode